Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ugocsai megemlékező ünnepség 1956 hőseire

2008.10.27

1956 októberének magyarországi eseményei megrendítették az egész világot. A magyarok szabadságharca szolidáris érzelmeket váltott ki a legtöbb nemzetből, ennek ellenére, elbukott - de nem eredménytelenül. Összetartásból a jelen kor magyarsága is ezektől a méltó elődöktől tanulhatna, akik életüket áldozták a nemes ügyért, a szabadságért.

Nagyszőlősön az UMDSZ (Ukrajnai Magyar Demokaták Szövetsége), a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusa, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány képviselői és olyan magánszemélyek koszorúztak, akiknek emlékeiben még egyáltalán nem halványult el 1956 nagy horderejű 23-i eseménye.

Kép

 

 

 Jelen volt Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszsázi Konzuklátusának Főkonzulja, Dupka György, a MÉKK (Magyar Értelmiség Kárpátaljai Közösségének) elnöke, Kincs Gábor, az UMDSZ alelnöke és Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke is. 

 

 

Kép 

Gajdos István, az UMDSZ elnöke koszorúzza meg a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola falán elhelyezett emléktáblát.

 

 

 

 

 

 Péterfalván a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szervezésében került sor megemlékező ünnepségre a Kölcsey Ferenc Középiskola előtt. A jelenlévők -  többek között Seres János Máramaros-Ugocsa megye espere, Bakancsos Sándor forgolányi görög katolikus paróchus, Borbély Ida, a Tiszaháti Tájmúzeum igazgatója - kegyelettel adóztak '56 mártírjainak és megkoszorúzták Péterfalva szülöttének, Kiss Ferencnek az emléktábláját. A helyi iskola növendékei Sárközy Katalin pedagós felkészítő munkájának köszönhetően történeti előadással ecsetelték 1956 jelentőségét.

Kép

 

A megemlékező tiszahátiak az  összetartásra hívták fel a figyelmet:

"Áldás akkor van egy nemzeten, ha összatart. Elődeink az egységért és a szabadságért hacoltak 1956-ban;a tét a megmaradás volt. Ma is küzdeni kell a megosztás ellen, ha szeretnénk, hogy 50-100 év múlva is magyarul mondhassuk el a Miatyánkot!"