Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreti mulatság Tiszabökényben

2010.10.11

Hordóban a szőlő

Szüreti mulatság Tiszabökényben

 

Kép Az ősz egyik legszebb és egyben legvidámabb tiszaháti eseménye, akikor a betakarítások befejeztével szüreti mulatságot szerveznek a helyi falvakban. A hagyományok ápolásának különösen nagy jelentősége van e jeles napokon, hisz a szüret a fiatalok és idősek ünnepe egyaránt. Az idén volt mit megünnepelni Tiszabökényben is, már ami a szőlőtermést illeti. Ennek tiszteletére Páva István vállalkozó bált rendezett a tiszabökényi gyerekek közreműködésével október 9-én.

A szüreti mulatság kezdete előtt a résztevők megemlékeztek Nyikoléjeva Irén művelődésszervezőről, aki szeptemberben hunyt el, és akinek a neve szorosan összefonódott a szüreti programokkal. Idén nem mentek díszes szekerek hívogatni az embereket az esti bálba, hanem emlékműsorral kezdődött a rendezvény, ahol Illyés István polgármester és Fóris Csilla műsorvezető a pótolhatatlan veszteségre, az űrre hívta fel a figyelmet, amelyet a sokak Irénke nénije hagyott maga után.  Az közkedvelt kézműves-művelődésszervező családja is jelen volt a megemlékezésen.Kép

A szomorkodást vidám percek váltották fel tiszteletadás egy perces néma csendjét követően, és a tiszabökényi kultúrházban úrrá lett a szüreti hangulat. A Tiszahát Néptáncegyüttes és a Tiszabökényi Iskolai Kórus részvételével zenés-táncos produkciót láthatott a hazai közönség, akik nem fukarkodtak a tapssal. Jakab István és Nagy Katalin felkészítő tanároknak köszönhetően szatmári táncokat láthatott és szívhez szóló dallamokat hallhatott a nagyérdemű, ez utóbbiak legfőbb mondanivalója: „…jól csak szívével lát az ember…” , „semmi sem tökéletes” vagy elhangzott a döntő – a mai világban ritkán feltett- kérdés: „Mit tehetnék érted?” Ezek a gondolatok Halász Judit slágerdalaiból valók, amelyeket jól adaptált a nem rég alakult iskolai kórus. A fiatalok számára már nem ismeretlen a színpad, hisz a Tiszahát Néptáncegyüttessel az elmúlt félév alatt hosszú utat jártak be és velük együtt mindenki, akik részt vettek a gyermekek oktatására létrehozott programokon és a nekik és róluk szóló rendezvényeken. A tiszabökényi lakosság megmutatta, hogy az élet minden területére tud nyújtani rátermett egyéneket, és már ez önmagában is példaértékű.

A bálon a Dynamic együttes húzta a talpalávalót; éjfélkor tombolasorsolás és licitálás fokozta a jó hangulatot, majd a jókedvű bálozók egészen hajnalig ropták a táncot.

 

-bd-