Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keresztszentelés a tiszapéterfalvai temetőben

2010.11.17

Keresztszentelés a tiszapéterfalvai temetőben

 

A görög katolikus egyház és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület kezdeményezése keresztet állítottak a tiszapéterfalvai temetőben, melynek ünnepélyes megszentelésére november 7-én, vasárnap került sor a kora délutáni órákban. Krisztus és a kereszténység fontos jelképéről Bakkancsos Sándor forgolányi paróchus beszélt.

           Kép „A kereszt egy jelkép, melynek kettős üzenete van. Először is azt üzeni számunkra, hogy Urunkat, Jézus Krisztust kereszten feszítették meg, hogy így vezessen örök életre minket, embereket. A kereszt a feltámadásnak az előcsarnoka, mivel a kereszthalállal nem fejeződött be Krisztus műve. Olyan jel ez, mely eszünkbe kell jutassa, hogy nem csak Krisztusnak jutott kereszt, hanem mindannyian hordozzuk azt. Valakinek könnyebb, valakinek nehezebb kereszt jut. Egymásét nem tudjuk átvenni. Amikor itt állunk a temetőben ez előtt a kereszt előtt, arra gondoljunk, hogy utunk végeztével Isten elveszi tőlünk saját keresztünket, megszabadít! ”

            Kép Előfordulhat, hogy a teher súlya alatt sokszor elesünk, de nem baj, mert Krisztussal is megtörtént. Isten fogja a kezünket és átsegít a nehézségeken, hisz szeretetből adta nekünk önmagát – ezt nem szabad elfelejteni.  A szent beszéd szavai szerint a temetők keresztjei vigasztalás nyújtanak azoknak a keresztény testvéreknek, akik a kereszt előtt állva letehetik gondjaikat és imádkozhatnak szeretteikért. Ahogy többször is elhangzott, a keresztet és a szenvedést nem lehet egymástól elválasztani – szorosan összetartoznak. A szenvedés az emberi élet, a test része; azonban a kereszt az út, amely abba az országba vezet, ahová már születésünk pillanatában meghívást kaptunk. Amikor Isten végleg leveszi rólunk a keresztet, következik a boldog pillanat; ennek emlékére áll e jelkép a péterfalvai temetőben is.

Pősze Roland tiszabökényi és tiszapéterfalvai görög katolikus paróchus kiemelte annak jelentőségét, hogy ez a szimbólum a temető kapujából jól látható, észrevehető. Mindannyiunk életének a része. A halottak napjának kapcsán rádióban elhangzott bölcs meglátásokat kapcsolnám még a fentiekhez: Bármennyire is igyekszünk megfeledkezni a halandóságunkról, egyszer szembesülni kell vele. Hiába a gazdagság, ha a lélek szegény és nincs kapcsolata az Úrral. Azonban, aki Istennek kéz a kézben jár, az a terheit is könnyebben viseli. Maradjanak meg az örökkévalóságnak az alábbi mondatok, melyek a megszentelt kereszten is olvashatóak immár:

A kereszt hirdetése ugyan oktalanság azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Isten ereje. 1Kor 1,18

 

Bodnár Diána

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.